Svet

Mineva 20 let od najhujšega domačega terorističnega napada v ZDA

M.J.
19. 4. 2015, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

esničarski protivladni skrajnež Timothy McVeigh je 19. aprila leta 1995 pred zvezno zgradbo Alfred P. Murrah v Oklahoma Cityju parkiral poltovornjak, poln eksplozivnega materiala, in s pritiskom na daljinski sprožilec povzročil do danes najhujši teroristični napad na ameriških tleh, ki ga je izvedel domačin.

Reuters

Eksplozija je uničila ali poškodovala 324 zgradb, umrlo je 168 ljudi, 680 je bilo ranjenih, nastalo pa je tudi za 650 milijonov dolarjev gmotne škode.

Preiskovalci so sprva mislili, da gre za ponovitev terorističnega napada na Svetovni trgovinski center leta 1993 v New Yorku in so za zapahe spravljali sumljive domačine ali tujce arabskega izvora.

Policija je imela McVeigha v rokah sicer že uro in pol po eksploziji, ker se je vozil z avtomobilom brez registrske tablice. Policist je v avtomobilu našel tudi pištolo in je McVeigha aretiral, kasneje pa so ga prevzeli zvezni agenti, ki so s preiskavo ugotovili, kdo je kriv. Aretirali so tudi Terryja Nicholsa, ki je pomagal izdelati bombo, ter Michaela Fortierja in njegovo soprogo Lori, ki sta vedela za priprave na napad.

McVeigh, Nichols in Fortier so bili nekdanji vojaški tovariši s skupno sovražno ideologijo do zvezne vlade. McVeigh je napad kasneje razložil kot maščevanje za pokola med napadom zveznih agentov na skrajneže v kraju Ruby Ridge leta 1992 in posestvo sekte Davidovcev leta 1993. Napad se je zgodil prav na drugo obletnico napada zveznih policistov na oblegano posestvo sekte Davidovcev v teksaškem Wacu.

McVeigh je bil zaradi napada leta 1997 obsojen na smrt in usmrčen leta 2007. Nicholsa so obsodili na dosmrtni zapor, Michaela Fortierja na 12 let zapora, njegovi soprogi pa so dali imuniteto, ker je pričala proti vsem.

Zaradi napada je zvezni kongres zaostril zakonodajo o smrtni kazni za primere terorizma, uvedena je bila tudi večja zaščita vseh zveznih zgradb. Pred krajem tragedije so leta 2000 postavili spomenik, kjer vsako leto na obletnico napada potekajo spominske slovesnosti.

Antidefamacijska liga (ADL) je ob 20. obletnici napada v Oklahoma Cityju opozorila, da protivladni skrajneži in beli rasisti s podobno ideologijo in svetovnim nazorom, kot ju je imel McVeigh, še vedno ogrožajo ameriško družbo. Rast skrajnih gibanj je bila leta 2009 po izvolitvi prvega temnopoltega predsednika ZDA enako dramatična kot po letu 1994, sredi prvega mandata predsednika Billa Clintona.

Skrajna gibanja še danes širijo podobne teorije zarote o napadu, kot jih nasprotniki ameriške politike glede terorističnih napadov 11. septembra 2001. Namreč, da je napade organizirala in izvedla vlada v Washingtonu, nato krivdo zvalila na McVeigha oziroma ideologijo, ki ga je proizvedla.