Svet

Izraelski predsednik pozval k "zdravljenju" po volitvah

sta/mv
22. 3. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je danes začel posvetovanja z voditelji strank o oblikovanju nove vlade. Ob tem je pozval k zdravljenju izraelske družbe po burnih predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je slavil dosedanji premier Benjamin Netanjahu.

reuters

Mandat za sestavo nove vlade bo po pričakovanjih dobil prav Netanjahu, čigar stranka Likud je na volitvah osvojila največ sedežev v 120-članskem knesetu. Na drugo mesto se je uvrstil Sionistični tabor pod vodstvom šefa laburistov Izaka Hercoga, ki je zbral 24 mandatov.

"To je čas za začetek procesa zdravljenja izraelske družbe," je izjavil Rivlin pred srečanjem s predstavniki desničarskega Likuda, ki bo imel v knesetu 30 poslancev. Danes se bo sestal tudi s predstavniki Sionistične unije in koalicije arabskih strank, ki je s 13 sedeži pristala na tretjem mestu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Rivlin bo po pričakovanjih posvetovanja končal v ponedeljek, sredi tedna pa naj bi mandat uradno podelil Netanjahuju, ki bo imel za sestavo vlade na voljo 28 dni časa. Mandatar lahko predsednika zaprosi za 14-dnevno podaljšanje, vendar Netanjahu po navedbah njegovih svetovalcev upa, da mu bo koalicijo desničarskih in verskih strank uspelo sestaviti do izraelskega dneva neodvisnosti, ki bo 23. aprila.