Svet

Islamska država severno od Tikrita razstrelila strateški most

STA
12. 3. 2015, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skrajneži Islamske države so razstrelili strateški most severno od Tikrita, ki ga poskušajo s silovito ofenzivo od džihadistov prevzeti iraške sile, je danes sporočila iraška policija. Most je ena od redkih cestnih povezav čez reko Tigris.

Reuters

Razstrelitev mosta je prav tako poškodovala naftovode, ki povezujejo največjo iraško rafinerijo v Baidžiju s kurdskimi ozemlji. Rafinerija, ki leži okoli 40 kilometrov severno od Tikrita, ne obratuje že od lanskega leta, ko je bila prizorišče srditih spopadov med varnostnimi silami in Islamsko državo.

Uničenje mostu namiguje na to, da džihadisti, ki še vedno nadzorujejo ključna ozemlja na obeh straneh mostu, vodijo obrambno strategijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred dvema dnevoma so džihadisti uničili edini most na območju Tikrita, da bi zaustavili ofenzivo iraških sil in zavezniških šiitskih milic, ki že prevzemajo nadzor nad mestom.

Tikrit leži približno 170 kilometrov severno od Bagdada na pomembni prometnici med prestolnico Bagdad in mestom Mosul na severu države, ki velja za utrdbo IS.