Svet

Argentinski tožilec po besedah nekdanje žene umorjen

sta/mv
5. 3. 2015, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Argentinski tožilec Alberto Nisman, ki je v začetku leta umrl v sumljivih okoliščinah, medtem ko je pripravljal tožbo proti predsednici Cristini Kirchner, je bil umorjen, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala njegova bivša žena. To naj bi dokazovala neodvisna preiskava, je povedala

Reuters

51-letni Nisman je pred smrtjo preiskoval najhujši teroristični napad na argentinskih tleh leta 1994 - bombni napad na judovski center v Buenos Airesu, v katerem je bilo ubitih 85 ljudi, 300 pa ranjenih. V obsežnem poročilu je Kirchnerjevo in zunanjega ministra Hectorja Timermana obtožil prikrivanja resnice o napadu. Želela naj bi namreč prikriti dogovor z Iranom, ki naj bi stal za krvavim napadom, v skladu s katerim sta se v zameno za iransko nafto odpovedala pregonu organizatorjev napada. Tik preden bi moral Nisman svoje sume predstaviti parlamentu, so ga našli ustreljenega v njegovem stanovanju. Preiskovalci so sprva sporočili, da je Nisman najverjetneje storil samomor, hkrati pa niso izključili umora.

A njegova bivša žena Sandra Arroyo Salgado, sama sicer argentinska zvezna sodnica, je danes na novinarski konferenci sporočila, da dodatna, neodvisna preiskava, ki so jo zahtevali, izključila možnost, da je bil vzrok smrti samomor ali nesreča. Izsledke je zdaj dala na voljo tožilstvu, poroča britanski BBC.