Svet

V Venezueli obeležujejo drugo obletnico smrti Huga Chaveza

sta/mv
5. 3. 2015, 20.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Venezueli danes obeležujejo drugo obletnico smrti kontroverznega latinskoameriškega revolucionarja in dolgoletnega predsednika Huga Chaveza. A vse globlja gospodarska kriza v državi ogroža nasledstvo nekdanjega predsednika, ki je mnoge izvlekel iz revščine.

Wikipedia

Slovesnosti so se začele z jutranjim ognjemetom, popoldne pa venezuelska vlada organizira poklon Chavezu v vojašnici "Cuartel de la Montana". Tam je namreč Chavez začel svojo politično kariero, sedaj pa je tam vojaški muzej, kjer v marmorni grobnici leži njegovo balzamirano telo.

Sedanji predsednik Nicolas Maduro, ki ga je Chavez sam izbral za naslednika, bo dogodek najverjetneje znova izrabil za grajo ZDA; tako kot njegov mentor namreč meni, da ZDA pripravljajo zaroto proti njemu in državni udar, s katerim želijo zrušiti njegovo demokratično vladavino. Chavez je namreč ZDA, "zlo imperialistično silo", redno obtoževal, da si želi prisvojiti venezuelsko nafto.

58-letni Chavez, znan tudi kot "comandante", je umrl 5. marca 2013. Državo je vodil kar 14 let. Odšel je po dveletni bitki z rakom, ki ga je neuspešno zdravil tudi na Kubi.

V venezuelsko politiko je vstopil kot voditelj spodletelega vojaškega udara leta 1992. Do konca desetletja je postal izvoljeni predsednik, ki je z obljubami o boljšem življenju za revne Venezuelce in odpravi razlik med bogataši in reveži dominiral na političnem parketu in svojim rivalom ni pustil niti blizu.

Venezuelska vlada ohranja Chavezov duh in socialistične politike v ospredju in središču svojega delovanja.

A kako dolgo bo Chavezova priljubljenost še zagotavljala podporo državljanov Maduru, je vprašanje. Medtem ko je Chavez še na smrt bolan brez težav zmagal na predsedniških volitvah, je Maduro mesec dni po odhodu svojega mentorja komaj izsilil zmago s prednostjo zgolj 1,5 odstotne točke glasov pred opozicijskim tekmecem.