Slovenija

Drugačni umetniki za enak namen

Tilen Pajek
5. 3. 2015, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljudje s posebnimi potrebami so v sklopu dogodka ArtDownUp postali umetniki. V dveh dneh so prek ustvarjanja slik in keramičnih izdelkov pokazali svoje spretnosti.

Tilen Pajek

Že drugo leto zapored so Obalne galerije Piran prostor odstopile drugačnim umetnikom, ki so vse svoje sposobnosti izrazili v obliki umetniških del. Likovnih ustvarjalnic ArtDownUp se je udeležilo trideset uporabnikov Centra za korekcijo sluha in govora Portorož, Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan in Dolfke Boštjančič Draga, Slovenskega združenja za duševno zdravje, Varstvenega delovnega centra Koper, Sklada Mitja Čuk Opčine pri Trstu in Planeta 47 ter učencev Gimnazije Piran in OŠ Šmarje pri Kopru.

Namen dogodka je še vedno, da združi osebe s posebnimi potrebami, otroke, mladostnike, dijake in preostale, da skupaj ustvarjajo in se družijo. To je potrdil tudi ravnatelj Centra za korekcijo sluha in govora Portorož Marko Strle: »Ključno sporočilo dogodka, ki se širi in raste iz leta v leto, je v tem, da je vedno več udeležencev. Da so zraven drugi ljudje in skupaj ustvarjamo inkluzivno družbo. S takimi dogodki jih povezujemo in učimo sprejemanja drugačnosti na vseh ravneh.«

Aktivnosti potekajo dva dni, udeleženci pa so razdeljeni v tematski skupini. »Na eni strani imamo likovno ustvarjanje oziroma slikarstvo pod mentorstvom Mire Ličen Krmpotić, na drugi pa delavnico oblikovanja z glino in keramičnih izdelkov, ki jo vodi Apolonija Krejačičpojasni Strle, ki je ob pomoči desetih dejavnih organizatorjev in spremljevalcev eden od glavnih pobudnikov tega srečanja.

Glede na odmevnost in uspešnost projekta verjamejo, da bo ta umetniški dogodek z namenom, tudi s podporo občine Piran, postal tradicionalen. Skrita želja pa ostaja tudi udeležba uporabnikov z drugih koncev Slovenije, ki jim sporočajo: »Smo za povezovanje. Delamo po načelu, da se nam sami pridružite.« Vsa dela bodo do konca marca na ogled v Pomorskem muzeju Piran.