Svet

Angleški škofje v prvem predvolilnem pismu kritično do političnih strank

STA
18. 2. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Škofje anglikanske cerkve v Angliji so v torek prvič doslej s pismom neposredno pred volitvami nagovorili vernike in jih pozvali na volišča. Zavzeli so se za prenovo političnega življenja, v njem pa tudi opozarjajo na vse večje neenakosti v državi. Iz ust nekaterih konservativcev je bilo zato slišati očitke, da je pismo usmerjeno v levo.

Wikipedia

Škofje v 52 strani dolgem pismu pišejo, da se ljudje čutijo povsem odmaknjene od političnega dogajanja ter da se stranke namesto na to, kako bi obstoječi sistem spremenili, osredotočajo na razprave o tem, kako ga najbolje mogoče upravljati.

"Izpostavljeni smo sterilnim argumentom o tem, kdo bi lahko najbolje vodil trenutni sistem. V tem prospektu ni nobenega idealizma," so kritični škofje.

Poudarjajo sicer, da je dolžnost vsakega kristjana, da voli, "čeprav je to lahko glas za nekaj, kar je manj kot navdihujoča vizija". S tem so se škofje na neobičajen način postavili na nasproten breg kot denimo komik in igralec Russell Brand, ki je ljudi pozval, naj izrazijo svojo frustracijo s političnim sistemom tako, da ne volijo.

"Mi škofje nismo tako seksi kot Russell Brand, a pravimo 'volite, sodelujte in izkoristite težko pridobljene politične svoboščine, ki jih imate'," je dejal škof Norwicha Graham James

V pastoralnem pismu, ki bo romalo v vse župnije po državi, se dotaknejo širokega nabora politično pogosto občutljivih tem, vključno z bančništvom, revščino in mestom Velike Britanije v Evropi.

Kritični so do ekonomije prostega trga, ki da je nagnjena k ustvarjanju neenakosti. Revni in drugače občutljivi ljudje so po njihovem prepričanju pogosto "nezaželeni, necenjeni in neopaženi".