Slovenija

Postojnski vrtec Škratek rešili strupenega radona

STA
18. 2. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sanacijska dela v eni najmanjših enot otroškega vrtca v Postojni, v vrtcu Škratek so se končala po predvidevanjih, je na današnji novinarski konferenci povedal postojnski župan Igor Marentič. Merjenja po izvedbi sanacijskih del so pokazala, da je prisotnost radona krepko pod dovoljeno mejo, zato so vrtec ponovno odprli.

PlanetTV

Po končani sanaciji so dva dni merili količino radona v stavbi nekdanje porodnišnice, kjer je sedaj vrtec Škratek. Meritve so pokazale le še osem bekerelov radona, dovoljena mejna vrednost pa znaša 400 bekerelov.

Meritve so opravili tudi v drugih stavbah šol in vrtcev v občini, vendar drugje niso izmerili presežnih vrednosti, je pojasnil župan.

Sanacijo so izvedli na način, da so opravili aktivno prezračevanje zemljine - pod stavbo, ki sicer stoji nad podzemnimi rovi Postojnske jame, so naredili vrtine in iz njih z ventilatorji izpihovali zrak. Marentič je povedal še, da se v občini zavedajo, da je stavba stara in potrebna temeljite prenove, vendar sanacija zaenkrat zadostuje.

Za sanacijska dela in pripravo projektne dokumentacije je občina namenila 9000 evrov, sanacija pa je bila končana ob koncu preteklega tedna.