Svet

Za žrtve nesreče tajvanskega letala po dobrih 400.000 evrov odškodnine

T.C.
11. 2. 2015, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tajvanska letalska družba TransAsia Airways je danes sporočila, da bo svojcem žrtev nedavne letalske nesreče izplačala po nekaj več kot 400.000 evrov odškodnine. Letalo ATR 72 z 58 potniki in člani posadke je pred tednom dni kmalu po vzletu z letališča Songshan v Taipeiju strmoglavilo v reko, pri čemer je umrlo najmanj 42 ljudi.

ThaiNews

Na amaterskih posnetkih kamere v avtomobilu je bilo videti, kako se je turbopropelersko letalo za las izognilo stanovanjskim stolpnicam, s krilom oplazilo avtocestni nadvoz in avto, nato pa strmoglavilo v reko Keelung. Iz ledeno mrzle reke so danes potegnili še dve trupli, tako da zdaj pogrešajo še eno osebo. Nesrečo je preživelo 15 ljudi.

"Ponudili smo 14,9 milijona tajvanskih dolarjev (417.000 evrov) odškodnine za vsako osebo, ki je umrla v nesreči. Upamo, da bomo dosegli dogovor z družinami," je sporočila tiskovna predstavnica TransAsia Airways.

Podobno odškodnino je letalska družba ponudila tudi svojcem žrtev julijske nesreče, v kateri je umrlo 48 ljudi.

Preiskovalci medtem še vedno poskušajo ugotoviti vzrok nesreče, prvi podatki iz črnih skrinjic pa so razkrili, da je približno dve minuti po vzletu odpovedal desni motor na letalu. Posadka je nato iz neznanih razlogov ročno izključila še levi motor. Nekateri strokovnjaki menijo, da sta nesrečo morda povzročila pilota, ker sta izklopila napačen motor.

Po objavi teh ugotovitev je tajvanska uprava za civilno letalstvo odredila, da mora vseh 71 pilotov TransAsia Airways na tem tipu letal opraviti preizkus. Od 49 pilotov, ki so opravljali ustni izpit, jih je deset padlo in bodo morali opraviti dodatno urjenje, je danes sporočila letalska uprava. Preostali bodo šli v tujino, kjer bodo opravili urjenje na simulatorju letenja in dodatne teste.

shanghaiist.com