Svet

VIDEO: Robotski psi kmalu v vojnah?

B.K.
11. 2. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Podjetje Boston Dynamics, ki je v lasti ameriškega spletnega giganta Google, je pokazalo nove napredke v liniji štirinogih robotov. Gre za manjšega brata velikega štirinogega robota BigDog, ki sliši na ime Spot.

Youtube

Spot je najnovejša pridobitev v liniji visoko zmogljivih robotov in lahko deluje tako zunaj kot znotraj, prenese pa celo močne udarce ali brce v trup. Spot za razliko od večjega in starejšega brata deluje na elektromotor, kar ga dela tišjega in lažjega.

Štirinoge robote je v začetku sicer financirala ameriška agencija za obrambo DARPA.

Spot tehta dobrih 72 kilogramov, na glavi pa ima senzor, ki mu omogoča premagovanje grobega terena.

V videu Spot premaguje strma pobočja, stopnice in spolzke površine. Lahko prenese celo močno brco z nogo, usmerjeno v njegov trup.

Video prikazuje tudi več robotov, ki delujejo koordinirano – gre torej za razvoj v skladu z zahtevo ameriške Agencije za obrambo, da morajo roboti biti sposobni koordinirano »poiskati in zaznati človeško prisotnost v zaprtih prostorih.«

Čeprav v videu ni nikjer omenjeno, da je projekt dolgo časa financiral Pentagon, pa gre zelo očitno za izjemne tehnološke dosežke, ki bodo vsekakor uporabljeni tudi v vojni industriji.