Svet

Bo Kolindi uspelo ogreti Pahorjevo srce?

Črt Kaker
10. 1. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jutri bo na sporedu drugi krog predsedniških volitev na Hrvaškem. Za mesto predsednika se bosta udarila aktualni predsednik Ivo Josipović in kandidatka HDZ Kolinda Grabar Kitarović, ki ji analitiki obetajo večjo možnost za zmago. Pa bo Kolinda, če bo izvoljena, znala osvojiti srce Boruta Pahorja, tako kot je to uspelo Jadranki Kosor?

STA

V volilnih štabih obeh kandidatov ocenjujejo, da bo za končno zmago treba pridobiti zaupanje več kot milijona od skupaj 3,8 milijona volivcev. Na obeh straneh tudi pričakujejo, da bo udeležba višja od 47 odstotkov, kolikor je znašala v prvem krogu.

Tekma je na vrelišču, točno opolnoči je začel veljati volilni molk, ki bo veljal do zaprtja volišč v nedeljo zvečer. Predvolilna tekma je bila napeta, kot še nikoli prej, ko so se Hrvati odpravljali volit predsednika. Kot je »običaj« v Sloveniji, tudi na sosednjem Hrvaškem v zadnjih dveh tednih med obema kandidatoma ni manjkalo osebnih diskreditacij in nizkih udarcev.

Analitiki dajejo manjšo prednost pred drugim krogom kandidatki HDZ Kolindi Grabar Kitarović. Njen predvolilni program Za boljšo Hrvaško vsebuje veliko gesel o boljši Hrvaški, vrnitvi dostojanstva ljudem, nujni enotnosti naroda in skupnih prizadevanj, da bi izvlekli državo iz gospodarske krize. Ob tem ni povedala, kako namerava uresničiti gospodarske in socialne spremembe glede na zelo omejena pooblastila hrvaškega predsednika.

Nikola Miljković / KMA

Bo sodobna konservativka očarala Pahorja?

V primeru izvolitve bo zanimivo opazovati, kakšno razmerje bo Grabar Kitarovićeva, ki se predstavlja kot sodobna konservativka, ustvarila s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Ko je Pahor vodil vlado, je namreč s takratno predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor spletel poseben odnos, ki je bil za mnoge več kot le prijateljski. Skupaj se jima je leta 2009 uspelo dogovoriti o načinu reševanja dolgotrajnega spora o meji med državama. Po tistem usodnem srečanju na dvorcu Trakoščan sta se Borut in Jadranka srečala še večkrat, tudi po tem, ko je Kosorjeva zapustila mesto predsednice vlade in je Pahor postal predsednik.

STA

Da je njun odnos res poseben, pričajo tudi njune izjave. »Če bi potrebovala kakršnokoli pomoč, tudi le tolažbo, bi ga lahko poklicala. In to mi veliko pomeni,« je pred časom dejala nekdanja hrvaška predsednica vlade o slovenskem predsedniku. Tudi Pahor ji ni ostal dolžan in je pred leti, ko je hrvaško premierko gostil v Kranjski Gori, dejal, da ogenj med njima ne bo nikoli ugasnil. Vprašanje pa je, ali bo ta ogenj vzplamtel tudi z Grabar Kitarovićevo, če bo v nedeljo postala hrvaška predsednica.