Svet

Skrajnega islamskega klerika v ZDA doletel dosmrtni zapor

STA/G.G.
9. 1. 2015, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skrajnemu islamskemu kleriku Abuju Hamzi al Masriju, ki so ga maja spoznali za krivega podpiranja terorizma, je ameriško zvezno sodišče v New Yorku danes izreklo kazen in ga do konca življenja poslalo v zapor. Obsodili so ga med drugim zaradi sodelovanja pri ugrabitvi v Jemnu in poskusa odprtja terorističnega taborišča v ZDA.

Reuters

Pred izrekom sodbe je al Masrijeva obramba sodnico pozvala, naj upošteva, da njihova stranka nima rok in enega očesa. Sodnica je njegove zločine označila za zlobne in barbarske.

Al Masri na današnji obravnavi ni kazal znakov kesanja in je ponovno zatrdil, da je nedolžen, prav tako pa je zahteval, naj ga pošljejo v zvezno zaporniško bolnišnico, kjer da bo kot dvojni amputiranec, ki trpi za sladkorno boleznijo, dobil boljšo oskrbo. A sodnica je odločitev o tem, kje bo prestajal zaporno kazen, prepustila ameriškim zveznim zaporniškim oblastem.

Al Masri se je rodil v Egiptu, med študijem v Londonu pa je po uvodnem navdušenju nad zahodnim načinom življenja postal islamski duhovnik, ki ni skrival svojih protizahodnih stališč. V svojih pridigah je opravičeval teroristične napade in ostro kritiziral Zahod.

Američani so ga obsodili, ker da je leta 1998 pomagal ugrabiteljem 16 zahodnih turistov v Jemnu, od katerih so bili štirje ubiti, s tem, da jim je priskrbel satelitske telefone. Usmerjal je tudi dejavnosti za neizvedeno zamisel terorističnega vadbišča v Oregonu leta 1999 in sodelovanje z Al Kaido v Afganistanu.

Al Masri je brez obeh rok in brez enega očesa, kar je posledica eksplozije mine v Afganistanu, ko se je udeležil boja proti okupaciji Sovjetske zveze. V 90. letih je živel v Bosni in Hercegovini, kjer se je z Bošnjaki boril proti Srbom in Hrvatom.