Svet

Usmrčeni pred očmi sveta

uk
6. 1. 2015, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predstavniki Islamske države so v svet ponovno poslali posnetek usmrtitev. Tokrat so ubili domnevne vohune.

Na spletu so se ponovno pojavili posnetki, ki prikazujejo nove usmrtitve znotraj Islamske države. Zraven je bilo pripisano sporočilo, da naj bi bili usmrčeni v resnici iraški policisti, ki so se vtihotapili v državo ter vohunili za Irak in zahodno zavezništvo.

Predvsem naj bi pomagali koordinirati zračne napade na IS. Na fotografiji je osem oseb, ki so jih usmrtili, zraven pa so posebne enote Islamske države, ki so znane po tem, da opravljajo množične usmrtitve. Za zdaj so objavili samo fotografije, kmalu pa naj bi se na spletu pojavil tudi video usmrtitve.

Vse usmrčene naj bi pred usmrtitvijo zaslišali. Vsi obsojenci naj bi se spreobrnili v sunitsko vero in prisegli zvestobo Islamski državi, nato pa so, glede na obsodbo, skrivaj vohunili za Irak, poročajo mediji Islamske države. Vse so usmrtili s streli v glavo. V Islamski državi so takšne usmrtitve pogoste, za zdaj pa še ni znano, ali so usmrčeni res vohunili za Irak.

Po podatkih Združenih narodov naj bi v prvih mesecih leta 2014 vojska IS ubila okoli 8000 iraških civilistov. Poleg tega naj bi v svojo vojsko vpoklicala ogromno otrok, starih od 12 do 13 let, na tisoče žensk in deklic pa naj bi prisilili v seksualno suženjstvo. Številka ubitih civilistov pa bi lahko bila še precej višja.