Svet

Rusija o novih dokazih o vpletenosti Kijeva v sestrelitev malezijskega letala

STA
24. 12. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ruski preiskovalci so danes sporočili, da imajo dokaze o vpletenosti ukrajinskega lovca v strmoglavljenje malezijskega potniškega letala, ki je bilo julija sestreljeno nad vzhodno Ukrajino.

Reuters

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da so preiskovalci v torek zvečer vzpostavili stik z ukrajinskim vojakom, ki je zapustil svojo enoto in prišel v Rusijo.

Po njegovem pričevanju bi malezijsko letalo "lahko 17. julija sestrelil ukrajinski vojaški lovec Su-25, na katerem je bil pilot kapetan Vološin".

Omenjeni ukrajinski vojak, ki je pričal tudi na detektorju laži, je povedal, da je videl, ko je lovec vzletel z letalskega oporišča ukrajinske vojske blizu Dnipropetrovska na vzhodu Ukrajine.

Kot je dejal, je bil lovec oborožen z raketami zrak-zrak tipa R-60, medtem ko uporniki nimajo letalstva. Dejal je še, da po vrnitvi v oporišče lovec več ni imel raket in da je jasno slišal pilota Vološina, ki je nekemu vojaku dejal: „Letalo se je znašlo na napačnem kraju ob napačnem času,“ so še sporočili iz preiskovalnega odbora. Dodali so, da so dokaze pripravljeni deliti z mednarodnimi preiskovalci.

Potniško letalo Malaysia Airlines, ki je bilo iz Amsterdama na poti v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija na vzhodu Ukrajine. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Ukrajina in ZDA trdita, da je bilo letalo sestreljeno z raketo zemlja-zrak, ki so jo separatisti dobili od Moskve, ta pa to zanika in krivdo pripisuje Kijevu. Rusija je doslej predstavila že več teorij o strmoglavljenju, med drugim tudi o tem, da so blizu letala videli ukrajinsko vojaško letalo.

V prvem poročilu, ki so ga objavili septembra, so sicer mednarodni preiskovalci ocenili, da je boeing 777 najverjetneje strmoglavil, ker so ga med letom zadeli "projektili z veliko energijo". Niso pa potrdili hipoteze, da je šlo za raketo. Končno poročilo je pričakovati poleti 2015.