Svet

Putin obtožil Zahod postavljanja novega zidu

STA/J.P.
18. 12. 2014, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes obtožil Zahod, da je ustvaril nove delitve in zid v Evropi ter da se obnaša kot imperij, ki druge obravnava kot svoje vazale. Na letni novinarski konferenci pred iztekom leta je izrazil upanje v dogovorno rešitev ukrajinske krize.

Reuters

"Gre za virtualen zid, ki ga že gradijo," je odgovoril na vprašanje o konfliktnem vzdušju med Zahodom in Rusijo. Zahod je obtožil, da ustvarja nove delitve v Evropi s širjenjem zveze Nato proti vzhodu po padcu Berlinskega zidu.

"Bila sta dva vala širitve Nata. Protiraketni ščit blizu naših meja, ali ni to že zid? Naši partnerji so se odločili, da so zmagovalci, da so imperij in da so drugi njihovi vazali, ki jim morajo slediti," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kljub vsem poskusom Rusije, da bi sodelovala z Evropo in svetom, njeni zahodni partnerji še naprej postavljajo zidove, je dejal, kot najboljši način pa izpostavil gradnjo enotnega varnostnega prostora in prostora gospodarske svobode. Ne glede na to, kaj dela Rusija, vedno naleti na nasprotovanje Zahoda, je dodal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

"Vedno bodo skušali medveda dati v okove. Morda bi ga morali pustiti pri miru. Mi samo branimo svojo suverenost in neodvisnost," je dejal.

Stališče Rusije do Ukrajine je označil za pravilno, oblasti v Kijevu pa je obtožil, da na vzhodu Ukrajine proti proruskim separatistom izvajajo "kaznovalno operacijo". Konkretnemu vprašanju ukrajinskega novinarja o tem, koliko ruskih vojakov se bori na strani separatistov, se je izognil. Dejal je samo, da se na vzhodu Ukrajine borijo ruski prostovoljci, ne pa plačanci, saj ne prejemajo denarja.

Na vprašanje o usodi proruskih regij na vzhodu Ukrajine pa je spomnil na načelo mednarodnega prava o samoodločbi narodov.

Izrazil je upanje, da se bo konflikt rešil z mirovnimi pogajanji. Vlado v Kijevu in upornike pa je pozval, naj še pred božičem izmenjajo ujetnike, poroča britanska BBC.