Svet

To je moški, ki v lokalu zadržuje talce

STA/B.K./G.G.
15. 12. 2014, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V neki kavarni v središču Sydneyja je oborožen moški danes zajel neznano število talcev, na okno pa izobesil zastavo z napisom v arabščini. Na prizorišču je več policistov, ki so obkolili lokal. Del mesta, kjer je kavarna, so zaprli za javnost. Kriminalistom je medtem uspelo ugotoviti identiteto ugrabitelja. To naj bi bil 49-letni Iranec Man Haron Monis, znan tudi pod vzdevkom Sheik Haron.

Osumljeni je leta 1996 prebegnil iz Irana v Avstralijo, kjer se je nastanil v Sydneyu. Vpleten naj bi bil v umor svoje bivše žene, trenutno pa je na prostosti zaradi plačila varščine. Samooklicani klerik je bil leta 2002 aretiran tudi zaradi spolnega napada na 27-letno žensko, družine avstralskih vojakov pa je večkrat označil za morilce.

Reuters
Eno od talk je zadelo "šest delcev policijskega izstrelka ali izstrelkov, ki so se od trde površine odbili v njeno telo".

Drama se je začela zjutraj po krajevnem času, ko so bili številni prebivalci mesta na poti v službo. Po navedbah prič je v kavarno vstopil moški, ki je nosil pištolo in torbo.

V kavarni naj bi bilo najmanj deset zaposlenih in 30 strank. Policija podatkov o številu talcev nima, a ocenjuje, da jih je manj kot 30. Trije talci morajo stati ob oknu in držati zastavo na kateri naj bi v arabščini pisalo: "Ni nobenega drugega boga kot je Alah, Mohamed pa je božji poslanec."

Po približno šestih urah so zgradbo zapustili trije moški, kasneje pa še dve ženski. Šlo naj bi za talce, a ni znano, ali so pobegnili ali so bili izpuščeni.

Reuters

Na kraju je več deset oboroženih policistov, ki so blokirali dostop do okolice kavarne. Evakuirali so tudi bližnje stavbe, med njimi ameriško veleposlaništvo. Evakuirali so tudi slovito opero in enega od parkov, potem ko so tam našli sumljive pakete. Zračni prostor nad središčem mesta so zaprli za promet. Policija incidenta za zdaj ne obravnava kot teroristično dejanje, a te možnosti ne izključuje.

Eden od talcev je najmanj dvakrat poklical na radijsko postajo 2GB in v imenu napadalca zahteval prenos v živo. Radijska postaja je prošnjo zavrnila, na družbenem omrežju Twitter pa objavila, da pogajanj med mediji in osumljencem ne bo.

Po več urah je policija vzpostavila stik z osumljencem. Kot je pojasnila predstavnica policije Catherine Burn, je policija zdaj v stiku z napadalcem, a motiv za napad ni znan.