Svet

Greenpeace je dobro brcnil v temo – poteptali slovite črte

J.P.
15. 12. 2014, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pri Greenpeacu so se opravičili zaradi podviga, ki so si ga privoščili na planoti Nazca ob južni obali Peruja, v neposredni bližini slovitih Nazca črt.

Arhiv Svet24

Aktivisti omenjene organizacije so v bližini več kot 1.500 let starega geoglifa, ki upodablja kolibrija razpostavili napis, s katerim so hoteli pritisniti na predstavnike Združenih narodov, ki so se sestali v Limi. Namera pa se jim je ponesrečila, saj so se perujski kulturni dediščini preveč približali.

Arhiv Svet24

Območje je namreč zaščiteno – celo ministri in predsedniki potrebujejo dovoljenje posebna obuvala, preden lahko pridejo blizu. Aktivisti pa naj bi se na območje pretihotapili, torej prišli brez dovoljenja, ter pustili odtise, zato perujska vlada od Greenpeacea zahteva identitete storilcev, ki so z materialom kričeče rumene barve, s pomočjo katerega so zapisali »Čas za spremembo! Prihodnost je obnovljiva«.

»Čas za spremembo! Prihodnost je obnovljiva«

Prestopnikom sedaj v najslabšem primeru grozi šestletna zaporna kazen. Pri organizaciji so se za svoje ravnanje že opravičili. Kot so dejali, se zavedajo, da jim namera ni uspela in da so zaradi svojega poskusa izpadli malomarni.