Svet

Trajna zima v Rusiji – konec poletnega časa

B.K.
29. 10. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Letos se nam je v prestavljanju ure na zmiski čas pridružila tudi Rusija. Ta sicer zadnja tri leta ni prestavljala ure – bila je na konstantnem poletnem času. Letos pa so Rusi prestavili na zimski čas in zdi se, da dokončno.

Takratni ruski predsednik Dmitri Medvedev, je leta 2011 podpisal zakon, ki je časovne pasove v Rusiji premaknil eno uro naprej – v konstanten poletni čas. Po treh letih pa se je ta eksperiment izkazal za nepopularnega med množicami.

Osnovna ideja za poletnim časom, je sicer varčevanje z električno energijo, saj naj bi zagotavljal dnevno svetlobo v času, ko so ljudje najbolj aktivni. Raziskave se s to tezo sicer ne strinjajo, a praksa je ostala in mnogi mislijo, da je koristna.

Večino so motila temna jutra – ta naj bi po navedbah nacionalne medicinske in biološke agencije slabo vplivala na zdravje ljudi. Otroci so namreč v šolo hodili po temi, njihovi starši pa so se po temi vozili v službo. Poletni čas je zmotil tudi ljubitelje športa, ki so tako mogli dlje časa čakati na tekme iz Evrope.

Rusija pa bo sedaj imela več sonca zjutraj, saj je ruski predsednik Vladimir Putin že v začetku leta podpisal zakon, ki Rusijo pomika v konstanten zimski čas. Tako so Rusi pretekli konec tedna zadnjič prestavili uro.

Prestavljanje ure jeseni in spomladi je praksa, ki jo izvajamo predvsem v Evropi in Ameriki, v Aziji in Afriki pa se ta praksa večinoma ni uvedla.

Rusija ima sicer zanimivo zgodovino povezano s časom. Poletni čas so uporabljali do leta 1930, potem ga je Boljševiška vlada ukinila, znova pa je bil vpeljan leta 1981. Leta 2011 so ostali na njem, Letos pa so ga ukinili. Prav tako ima Rusija 11 časovnih pasov, vmes pa so jih za nekaj časa reducirali na 9.