Slovenija

Mramor začasno še gospodarski minister

STA/G.G.
29. 10. 2014, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Minister za finance Dušan Mramor je danes začasno prevzel vodenje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je danes uradno prenehal mandat gospodarskemu ministru Jožefu Petroviču. V javnosti kroži nekaj možnih imen kandidatov za novega ministra, a premier Miro Cerar o njih še molči.

Mediaspeed

DZ se je danes seznanil z odstopoma ministra za gospodarstvo Jožefa Petroviča in ministrice brez listnice, pristojne za razvoj in kohezijo, Violete Bulc, s čimer jima je ta funkcija uradno prenehala. Petrovič se je v eni od prejšnjih služb zapletel v domnevni kartelni dogovor, Bulčeva pa z novembrom odhaja za evropsko komisarko za promet.

Petrovič je 17. oktobra odstopil zaradi očitkov, da je v času zaposlitve v DZS sodeloval v kartelnem dogovoru. Agencija RS za varstvo konkurence je namreč ugotovila nepravilnosti pri dogovarjanju DZS, kjer je bil Petrovič zaposlen, ter družb Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux za posle z državnimi organi. Petrovič je nepravilnosti zanikal, a odstopil, da ne bi obremenjeval dela vlade.

Cerar je na mesto Bulčeve že predlagal državno sekretarko Alenko Smerkolj in do tedaj, ko se bodo odvrteli vsi postopki za njeno imenovanje, za vodenje službe pooblastil sebe. Medtem pa kandidata za gospodarskega ministra še išče, v javnosti pa se za to mesto med drugim omenja državnega sekretarja na tem ministrstvu Janka Burgarja in Alenko Avberšek iz Gospodarske zbornice Slovenije.