Svet

Nekdanji vplivni kitajski general priznal prejemanje podkupnin

STA/B.K.
28. 10. 2014, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Upokojeni kitajski general Xu Caihou, ki se je znašel sredi pregona proti korupciji v vrstah komunistične partije, je priznal, da je prejemal zelo visoke podkupnine v zameno za napredovanje v vojski.

Reuters

Xu, ki je bil do leta 2012 član elitnega 25-članskega politbiroja, je prva žrtev protikorupcijega pregona iz politbiroja. Protikorupcijski boj je sicer vodilna politična naloga, ki si jo je zadal trenutni generalni sekretar komunistične partije Kitajske in Kitajski predsednik, Xi Jinping.

Xuja so že junija, ko so njegov primer predali tožilstvu, izključili iz partije in vojske, preklicali pa so tudi njegov generalski čin. Vojaški tožilci naj bi že končali preiskavo, kar naj bi napovedovalo skorajšnje sojenje. Tožilstvo ga sicer bremeni zlorabe položaja pri napredovanju drugih ljudi.

Kampanjo proti korupciji so znotraj partije sprožili od prihoda Xi Jinpinga na oblast pred dvema letoma. Xi, je sicer že večkrat javno dejal, da je na Kitajskem prišlo do popolne razgradnje socialističnih vrednot, ki jih je propagiral kitajski revolucionar Mao Ce Tung. Te vrednote so predvsem skromnost, tovarištvo in delavnost, ki so ravno znotraj trenutne nomenklature popolnoma pozabljene.