Črna kronika

Hrvatica po Ljubljani kradla kot sraka

J.P.
28. 10. 2014, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Policisti Policijske postaje Ljubljana Šiška so 24. 10. 2014 odvzeli prostost 46-letni hrvaški državljanki, zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj Velike tatvine po 205. členu KZ-1B.

Na podlagi zbranih obvestil, je bilo ugotovljeno, da je osumljena od začetka leta 2011 do sredine oktobra 2014, na širšem območju mesta Ljubljane, izvršila večje število kaznivih dejanj, predvsem na škodo starejših občanov.

Osumljena je prišla na dom občana in se v določenih primerih predstavila kot delavka ZPIZ-a ali ZZZS, ki bo uredila določen varstveni dodatek (zaradi trajne invalidnosti, borčevski dodatek ipd.) in da potrebuje njihovo premoženjsko stanje, na podlagi katerega bo ugotovila, če jim dodatek dejansko pripada.

Včasih pa se je predstavila kot delavka banke, ki jim je prišla urediti bančno kartico in transakcijski račun, v določenih primerih se je predstavila kot delavka Občine, v določenih primerih pa se je predstavila kot delavka zdravstvene ustanove, ki pomaga starejšim občanom.

Skupno je oškodovala občane za približno 80.000 EUR.

V večini primerov je od občanov zahtevala na vpogled bančno kartico, zaradi »nakazovanja« denarja, nakar si je iz bančne kartice prepisovala številke, zatem pa jim je bančno kartico neopazno tudi odtujila. V razgovoru je od občanov, ponovno pod pretvezo nakazovanja denarja, pridobila PIN kodo. Z odtujeno bančno kartico je nato zapustila stanovanje in odšla do bližnjih bankomatov, kjer je takoj zatem tudi dvignila denar oziroma ga je nadalje dvigovala toliko časa oziroma toliko dni, dokler niso oškodovanci preklicali bančne kartice. Skupno je oškodovala občane za približno 80.000 EUR.