Svet

Provokator Olsi sporoča: Sem ameriški državljan, nič mi ne morete

G.G./STA
15. 10. 2014, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Potem ko je bila kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo med Srbijo in Albanijo zaradi incidenta z zastavo in vsesplošnega pretepa prekinjena v 42. minuti, so v VIP loži Partizanovega stadiona prijeli Olsija Ramo, brata albanskega premierja Edija Rame. Olsi Rama je ob prihodu v Tirano zanikal, da bi ga aretirali, srbski zunanji minister Ivica Dačić pa pravi, da je šlo za premišljeno politično provokacijo.

Sliši se neverjetno, toda Olsi Rama naj bi organiziral več kot pobalinski incident. Še več, Olsi naj bi kar sam upravljal z daljinsko vodenim »helikopterčkem« s provokativno zastavo, na kateri je bila upodobljena »velika Albanija«. Pri njem naj bi tudi našli daljinski upravljalnik.

Reuters

Srbski mediji pišejo,da je Rama ob aretaciji pokazal ameriški potni list in dejal: "Sem ameriški državljan in nič mi ne morete." Ramo in člane albanske delegacije so po zaslišanju izpustili, kot piše Blic zaradi tega, ker jim zaradi stavke odvetnikov niso mogli zagotoviti zagovornikov. Rama in člani albanske delegacije so takoj odšli do letališča in s čarterskim letom odleteli v Tirano.

Olsi Rama je zjutraj že prispel v Tirano in zanikal, da bi bil vpleten v incident. Kot so poročali albanski mediji, so brata albanskega premiera na stadionu zadržali 40 minut, nato pa ga izpustili.

"Nimam nič s plovilom (...) Ne razumem, od kod je prišla ta zgodba," je po prihodu v Tirano dejal Rama, ki se je v albansko prestolnico vrnil skupaj z delegacijo albanske nogometne reprezentance. "Nisem bil aretiran, ne prijet. Ko se je incident zgodil, so razmere postale kaotične. Policisti so pregledovali vse. Pokazal sem jim ameriški potni list in kamero. To je trajalo nekaj minut," je še dejal. 

Reuters

Dačić: Premišljena politična provokacija

Odzval se je tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je dejal, da je bil incident na tekmi premišljena in vnaprej pripravljena politična provokacija in da Srbija ni odgovorna za prekinitev tekme.

"Zame je osrednje vprašanje, kako bosta reagirali EU in Uefa, ker če bi nekdo razvil zastavo Velike Srbije v Tirani ali Prištini, bi to bilo že na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov. V tem incidentu je še posebej sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično dimenzijo ...," je po poročanju Tanjuga izjavil Dačić.

Dodal je, da so diplomati EU cel dan pritiskali, da albanskim navijačem, ki so jih srbski varnostni organi hoteli zadržati na letališču, dovolijo prihod na stadion, čeprav niso imeli vstopnic.

Incident se je zgodil v času izboljšanja odnosov med Srbijo in Albanijo. Naslednjo sredo bo na obisk v Beogradi prišel premier Albanije Edi Rama, kar bo, če obisk ne bo odpovedan, prvi obisk albanskega predsednika vlade v zadnjih sedemdesetih letih.