Slovenija

Premier iz ozadja

Simon Rosc
15. 10. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Da v Stranki Mira Cerarja ni vse tako, kot bi moralo biti, se nam po vrsti nerodnosti, ki so se tej stranki že pripetile, dozdeva ves čas po malem. A ne gre le za nerodnosti. Zgodba za zgodbo je veliko večja, kot se zdi, Miro Cerar pa zaradi nje v brezizhodni situaciji. Predsednik SMC na vratu že čuti globoke dihe političnega velemojstra levice Gregorja Golobiča.

Sta/ Mediaspeed

Pa začnimo s sporno nočno sejo, ki je ustoličila našo novo kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc. Miro Cerar se je skliceval na čas – da je premalo slednjega tisto, zaradi česar je vlada kar čez noč glasovala o novi evropski komisarki.

STA/Mediaspeed

Kot smo pisali že takrat, je s tem Cerar izsilil svojo kandidatko, saj mu to najverjetneje pri glasovanju na redni seji ne bi uspelo. Ali ni nekoliko nenavadno, da vedno medli Cerar na lepem iz rokava potegne asa in ga takole zmagoslavno vrže na mizo pred ministre? Prav zaradi tega smo mediji začeli odstirati tančico skrivnosti, ki je še zakrivala ozadje Stranke Mira Cerarja. Z Violeto Bulc se je več kot očitno pokazalo, da vajeti Cerarjeve stranke v rokah drži Gregor Golobič.

Že dolgo ni več skrivnost, da Bulčeva spada med Golobičeve izbrance, nekateri so jo celo opisali kot spečo tajno agentko Gregorja Golobiča, drugi menijo, da jo Golobič vidi kot bodočo slovensko premierko. Najbolj se kandidatko za evropsko komisarko povezuje z nekdanjim predsednikom stranke Zares še iz časov, ko je bila članica uprave Telemacha. Dobro plačano službo pa naj bi morala zapustiti zaradi domnevno spornih finančnih tokov Telemachovih dobaviteljev na račun svojega zasebnega podjetja.

STA/Mediaspeed

Zanimivo pri Violeti Bulc je predvsem to, da je postala članica izvršnega odbora stranke šele po zmagi na volitvah, sledilo je ministrsko imenovanje in zdaj še skok v Bruselj. Bulčeva naj bi takoj ob vstopu v izvršni odbor SMC pripomogla k odstranitvi Petra Jamnikarja, kar je – poleg odstopa Bojana Dobovška – vplivalo na to, da si je Golobič znotraj Cerarjeve stranke pridobil večino in jo zdaj tudi z lahkoto obvladuje.

Kot še pišejo na pozareport.si, je dolgoročni cilj Gregorja Golobiča v vladno koalicijo pripeljati Zavezništvo Alenke Bratušek, kar pa ni nič nenavadnega, saj smo o gostem Golobičevem omrežju znotraj ZaAB tudi že pisali. Cerarjevi PR-ovci so se sicer v pisnem odgovoru za Svet24 trudili vse zgornje navedbe zanikati, pravijo, da stranka deluje enotno in v dobrobit ljudi. A vprašanje je, kako zelo enotna je stranka, če pa so nas v zvezi z vprašanji o jutrišnjem glasovanju zoper Janšo prosili, da se obrnemo na drug elektronski naslov. 

Prevzem SMC pa se po pisanju portala pozareport.si pospešeno odvija tudi med Cerarjevimi poslanci. V hramu demokracije je stanje miselnosti poslancev SMC nekje na polovici. Približno polovica poslancev je na strani Golobiča, druga polovica pa na strani Cerarja, a je po naših informacijah le še vprašanje časa, kdaj se bo Cerarju zgodil prevzem stranke, po nekaterih informacijah pa naj bi se to že zgodilo, kar bo pokazalo že današnje glasovanje o poslanskem mandatu Janeza Janše. Cerar se je namreč vseskozi zavzemal za milejšo obliko, in ne popoln odvzem mandata, a bodo poslanci danes glasovali za odvzem mandata. 

Kako trhli so temelji SMC, kaže še eno dejstvo. Očitno v stranki niso enotni niti toliko, da bi se lahko poenotili, koga bodo podpirali na lokalnih volitvah. Tako se je zgodilo, da pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev v Izoli oba protikandidata trdita, da ju podpira Stranka Mira Cerarja. SMC naj bi sicer imela svojega uradnega kandidata, Igorja Kolenca, a s potrdilom o podpori njegovi županski kandidaturi s ponosom maha tudi generalni sekretar stranke DeSUS in njihov županski kandidat Branko Simonovič, ki pa ga glede na odgovor, ki smo ga prejeli od SMC, zdaj resnično uradno podpirajo tudi Cerarjevi – vsaj na državni ravni.