Zanimivosti

Vesoljsko plovilo Maven začelo misijo nad planetom Mars

STA/G.G.
15. 10. 2014, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vesoljsko plovilo Maven, ki ga je izdelalo podjetje Lockheed Martin, je po desetih mesecih prispelo do ozračja planeta Mars in začelo s svojim delom, iskanjem odgovora na evolucijo planetovega ozračja oziroma, zakaj je Mars že skoraj izgubil svojo atmosfero.

Reuters

Vesoljsko plovilo, ki je hkrati raziskovalna in komunikacijska postaja je, šlo na pot novembra 2013, v krožnico planeta Mars pa je prispelo 21. septembra. Trenutno še vedno poteka preizkušanje instrumentov, kar bo trajalo dva tedna.

"Kakovost podatkov z Mavena je za tako zgodnjo fazo misije veliko boljša od pričakovanj," je sporočil glavni raziskovalec projekta z univerze Kolorado v Boulderju Bruce Jakosky.

Maven je že posredoval prvi pogled na nevihto energetičnih sončnih delcev na Marsu, ustvaril ultravijolične podobe o šibkih plasteh kisika, vodika in ogljika okrog planeta in izrisal celovit zemljevid visoko variabilnega ozona v ozračju pod kronami prej omenjenih elementov.

"Vsi instrumenti so vklopljeni in delujejo normalno. Maven je lahko vodljiv in pred nami je razburljiva znanstvena misija," je povedal Jakosky.

Sedež misije je v Koloradu, sodelujejo pa tudi kalifornijska univerza Berkeley, Nasin vesoljski center Goddard v Marylandu, Lockheed Martin in Nasin laboratorij za reaktivni pogon v kalifornijski Pasadeni. Slednji prispeva telekomunikacijsko opremo, s katero bo Maven vesoljski agenciji Nasa posredoval informacije od roverja Curiosity, ki se nahaja na Marsu.

Glavni del misije je iskanje odgovora na vprašanje, zakaj se je Mars v zadnjih nekaj milijardah let spremenil iz planeta z vlažnim in toplim podnebjem v hladnega in suhega. Raziskovalci verjamejo, da je imel Mars nekoč gostejšo atmosfero in vodo na površini.

Maven je sedaj v šestmesečnem testnem obdobju. Nato bo sonda začela enoletno misijo preučevanje plinov v zgornji plasti Marsove atmosfere in medsebojnih vplivov s Soncem in Sončevim vetrom.

Okoli Marsa bo sonda večinoma potovala približno 6000 kilometrov nad njegovo površino, petkrat pa se bo 11-metrski satelit spustil na oddaljenost zgolj 125 kilometrov od planeta.