Svet

Oklahomi primanjkuje sredstev in osebja za usmrtitve

STA
13. 10. 2014, 22.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pravosodni minister ameriške zvezne države Oklahome Scott Pruitt je danes na sodišču uradno zaprosil za preložitev izvršitve treh smrtnih kazni, ker država nima na voljo dovolj novih sredstev in izurjenega osebja, potem ko so po aprilski ponesrečeni usmrtitvi spremenili pravila.

Oklahoma je 29. aprila usmrtila 38-letnega Claytona Locketta, ki pa ni umrl zaradi smrtonosne kombinacije sredstev za usmrtitev, ki so mu jih vbrizgali v žilo, temveč zaradi srčne kapi. Lockett, ki je leta 1999 živo zakopal 19-letno dekle, se je med postopkom usmrtitve zbudil in se začel pritoževati nad bolečinami. Umrl je šele pol ure kasneje, ko mu je odpovedalo srce.

Ponesrečena usmrtitev je ponovno obudila razprave o smrtni kazni v ZDA. Težave so se pojavile, ker evropski proizvajalci nočejo več prodajati smrtonosnih sredstev, ameriške zvezne države, ki vztrajajo pri smrtni kazni, pa si zato pomagajo z novimi proizvajalci, katerih imen nočejo objaviti zaradi pričakovanih protestov in bojkotov nasprotnikov smrtne kazni.

Lockettovo usmrtitev so izvedli s temi spornimi novimi sredstvi in Pruitt je sedaj priznal, da tako ne gre več naprej, dokler ne izurijo osebja in preverijo sredstev. Tri usmrtitve, od katerih sta bili dve predvideni za november, bodo v primeru sodne odobritve preložene v leto 2015.