Svet

Vatikan bo razširil preiskavo proti pedofilskemu nadškofu

STA/J.P.
25. 9. 2014, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vatikan bo razširil preiskavo proti nekdanjemu nunciju v Dominikanski republiki, poljskemu nadškofu Jozefu Wesolowskemu, za katerega so v torek zaradi domnevnih spolnih zlorab otrok odredili hišni pripor. Preiskavo naj bi razširili tudi na druge države, v katerih je v preteklosti deloval Poljak, danes poroča časnik Corriere della Sera.

Twitter

Seznam držav, v katerih bi lahko 65-letnik spolno zlorabljal otroke, je dolg. Wesolowski je bil med drugim nuncij v Boliviji in Srednji Aziji (Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizistan in Uzbekistan). Pred tem je deloval v Afriki, v Kostariki in na Japonskem, v Švici, Indiji ter na Danskem, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Škof naj bi bil po poročanju italijanskih medijev obtožen tudi poneverjanja sredstev. Na položaju ga bo nasledil škof Ricardo Jorge Valenzuela Rios.

Sodni postopek proti Wesolowskemu naj bi po navedbah Vatikana sprožili še letos, najkasneje pa v začetku prihodnjega leta. Obtožnica temelji na cerkvenih dokumentih in na dokaznem gradivu preiskovalnih organov v Dominikanski republiki, kjer naj bi Wesolowski zagrešil zločine. Cerkveno sodišče je na tajnem zasedanju Wesolowskemu že junija odvzelo vse cerkvene nazive in ga degradiralo v laika.

Po navedbah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija Wesolowskemu grozi od šest do sedem let zapora, če ne bodo na plan prišli novi očitki na njegov račun. Če se bo izkazalo, da so bile njegove žrtve mlajše od 14 let, bi bila kazen lahko še višja. Wesolowskemu, prvemu visokemu cerkvenemu predstavniku, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi očitkov o pedofiliji, so dodelili odvetnika po službeni dolžnosti.

Po navedbah Svetega sedeža sta zaradi zlorab otrok pred sodiščem v Vatikanu še dva škofa, Čilenec in Perujec. Sodili naj bi jima sicer po cerkvenem pravu, ne bosta pa podvržena kazenskemu pregonu, ker nista državljana Vatikana.

Papež Frančišek je danes odredil tudi odpustitev paragvajskega škofa Rogelia Ricarda Livieresa Plana, ker naj bi prikrival spolne zlorabe otrok, ki so jih v njegovi škofiji Ciudad del Este zagrešili duhovniki.