Slovenija

Umar napoved rasti BDP zvišal na dva odstotka

STA/J.P.
25. 9. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je danes občutno izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Če je spomladi napovedoval 0,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj pričakuje kar dvoodstotno rast. V letih 2015 in 2016 se bo rast nadaljevala, a bo počasnejša, in sicer v obeh letih 1,6-odstotna, ocenjuje.

Izboljšanje napovedi Umarja, ki jo vlada uporablja pri pripravi proračunskih dokumentov, je bilo pričakovati, potem ko je statistični urad konec avgusta objavil spodbudne podatke za letošnje drugo četrtletje.

BDP se je tedaj po prvih ocenah državnih statistikov na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka. Na ravni trimesečja pa se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, zvišal za en odstotek.

Napovedi gibanja slovenskega BDP so že popravile tudi nekatere druge institucije.

Med domačimi institucijami je ta teden napoved za Slovenijo izboljšala Banka Slovenije. Potem ko je aprila napovedovala, da se bo gospodarska aktivnost letos okrepila za 0,6 odstotka, zdaj pričakuje, da se bo za 1,6 odstotka. Prihodnje leto bo medtem rast BDP po izračunih centralne banke 1,3-odstotna. 

Med mednarodnimi organizacijami pa je napoved rasti slovenskega BDP minuli teden glede na majske ocene izboljšala Evropska banka za obnovo in razvoj, in sicer z ničelne na 0,7-odstotno rast. Za leto 2015 pričakuje enoodstotno krepitev gospodarstva.

Pričakuje se še popravljeni napovedi Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada.