Slovenija

Erjavec meni, da državni sekretar Leben ni ustrezen za ta položaj

STA/J.P.
25. 9. 2014, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

O položaju državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu Jureta Lebna so zaradi očitkov glede njegovega magisterija danes spregovorili tudi koalicijski partnerji. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da Leben ni ustrezen za ta položaj, saj si težko predstavlja, bi lahko v miru opravljal svojo funkcijo, ker je že zdaj "veliko hrupa okoli te zadeve".

Mediaspeed

Erjavec je vprašanje Lebnovega položaja odprl na srečanju predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin pred sejo vlade, na kateri pa o tem niso razpravljali.

Tudi predsednik vlade Miro Cerar po Erjavčevih besedah meni, da je to težava, odločitev glede Lebnovega položaja pa bo SMC obravnavala v ponedeljek na organih stranke.

Novi državni sekretar na okoljskem ministrstvu Leben se je v preteklosti - tudi pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC - namreč predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima.

Leben je namreč državni sekretar iz vrst SMC na ministrstvu za okolje, medtem ko je ministrica Irena Majcen iz kvote DeSUS. Ta je tudi po seji vlade dejala, da so te kadrovske težave oz. očitku Lebnu ob vsem delu na ministrstvu tudi zanjo neprijetni.

Erjavec je zagotovil, da bo Majcnovo zagotovo podprl, pričakuje pa, da bo SMC sprejela ustrezne odločitve. "To pričakujem glede na to, kar so govorili v času volilne kampanje oz. za kaj se zavzemajo," je poudaril. Tako bo po njegovem mnenju zadeva šla v pravo smer.

Mediaspeed
Erjavec meni, da Leben ni ustrezen za ta položaj, saj si težko predstavlja, bi lahko v miru opravljal svojo funkcijo, ker je že zdaj "veliko hrupa okoli te zadeve".

Izpostavil je še, da poskušajo v vladi poiskati najboljše kadrovske rešitve. "Štelo se je, da je bila ta kadrovska rešitev v strokovnem smislu zelo dobra, zato je DeSUS nanjo pristal," je povedal Erjavec in s tem odgovoril na vprašanje, ali bo nov državni sekretar izhajal iz kvote DeSUS.

Že pred sejo vlade je zaskrbljenost pokazal tudi minister za kmetijstvo in predsedujoči SD Dejan Židan, saj ve, da je okoljski resor izjemno zahteven. Ker so usmeritve predsednika vlade glede moralnih načel znane, Židan verjame, da se bo tudi na to težavo odzval "tako, kot je vedno govoril".

Novi državni sekretar na okoljskem ministrstvu Leben se je v preteklosti - tudi pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC - namreč predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima.

Pred letom dni se je prijavil na razpis Zavoda za gradbeništvo (ZAG), ki je bil objavljen le tri dni. Iskali so svetovalca, pogoj pa je bil, da ima kandidat izobrazbo magistra znanosti. Na razpis se je prijavil zgolj Leben, v življenjepisu pa je dvakrat izrecno zapisal, da izpolnjuje pogoje. In to kljub temu, da je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja po zakonu o visokem šolstvu, lahko pa uporablja pridobljeni naziv Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. To torej pomeni, da se ne more podpisovati z mag. Jure Leben, kar je v preteklosti redno počel.