Svet

Po pošti so ji poslali sinovo glavo

G.G./STA
11. 9. 2014, 07.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prekinitev ognja med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti je prinesla pozitivno spremembo in olajšanje v mednarodni skupnosti. Kljub temu pa vsakdanje zgodbe pričajo o strahotah vojne.

Twitter
Mati ukrajinskega vojaka, ki se je boril proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, trdi, da so ji po pošti poslali sinovo glavo v lesenem zaboju.  

Već humanitarnih organizacij je medtem sporočilo, da so vojna hudodelstva zagrešili na obeh straneh, tako kot je navada v skoraj vsaki vojni.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sicer včeraj z zadovoljstvom sporočil, da je okoli 70 odstotkov ruskih borcev že zapustilo vzhod Ukrajine. "To je priložnost za mirno rešitev konflikta," je ocenil. Napovedal je, da bo ukrajinski parlament prihodnjo sredo začel posvet o statusu spornih območij na vzhodu Ukrajine. Proruski skrajneži še vedno zahtevajo njihovo samostojnost.
Od začetka prekinitve ognja minuli petek so proruski skrajneži po besedah ukrajinskega predsednika doslej izpustili okoli 700 ukrajinskih ujetnikov.

V več kot pet mesecev trajajočih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi skrajneži je umrlo več kot 2700 ljudi, najmanj pol milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.