Svet

V napadu v Siriji ubit pomemben voditelj islamistov

U.K.
10. 9. 2014, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V napadu na severu Sirije je bil v torek ubit vodja ene od pomembnejših islamističnih skupin v državi in številni drugi vodilni predstavniki islamistov.

flickr
Hasan Abud je bil na čelu gibanja Ahrar al Šam, ki spada v skupino Islamska fronta in se v državi bori proti vladnemu režimu. Zaenkrat še ni jasno, kdo stoji za napadom.
Abud in najmanj 28 članov njegove skupine so bili ubiti v eksploziji v provinci Idlib. Število žrtev lahko še naraste, saj je bilo na srečanju v kleti hiše izven mesta Idlib približno 50 vojaških in verskih vodilnih pripadnikov Ahrar al Šama.
Smrt Abuda je prek Twitterja potrdila Islamska fronta, ki je tudi sporočila, da je eksplozijo povzročil avtomobil bomba. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Islamska fronta združuje islamistične uporniške skupine, ki se borijo proti silam režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Ahrar al Šam je najpomembnejša med njimi. Abud je bil tudi vodja političnega biroja Islamske fronte.
Skupina se v zadnjih mesecih bojuje tudi proti Islamski državi (IS), džihadistični skupini, ki je na severu Sirije in v Iraku zavzela obsežna območja.
Skorajda cela provinca Idlib je pod nadzorom različnih uporniških skupin, vključno z Islamsko fronto. Glavno mesto province, prav tako Idlib, ostaja v rokah režima.
V konfliktu v Siriji je bilo od marca 2011 ubitih več kot 191.000 ljudi.