Svet

Papež Korejce pozval k spravi

STA
18. 8. 2014, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Papež Frančišek je danes med spravno mašo, s katero je sklenil petdnevni obisk v Južni Koreji, pozval Severne in Južne Korejce, naj priznajo, da so "ena družina in en narod" ter s spravo premagajo več kot 60-letno delitev med narodoma, poročajo tuje tiskovne agencije. Papež je nato odpotoval proti Vatikanu.

Reuters
Med spravno mašo v seulski katedrali, ki se je je udeležila tudi južnokorejska predsednica Park Geun-Hye, je papež nagovoril prebivalce obeh držav na Korejskem polotoku, ki je razdeljen od vojne med letoma 1950 in 1953. "Današnja maša je predvsem maša za spravo v korejski družini," je poudaril. Ob tem je pozval k priznanju, da so vsi Korejci "člani ene družine in enega naroda", ljudi pa prosil, naj se združijo v molitvi za mir in spravo.

Na današnji maši za mir in spravo naj bi po prvotnih načrtih sodelovali tudi severnokorejski katoličani, a je Pjongjang vabilo Južne Koreje zavrnil. Po spravni maši je papež že poletel proti Vatikanu.

Med večdnevnim obiskom, sicer prvim obiskom kakega papeža v Aziji po 15 letih, je Frančišek poudarjal vse večji pomen Azije za Katoliško cerkev, zavzel pa se je za dialog s številnimi azijskimi državami, ki nimajo uradnih stikov z Vatikanom. Med vrhunci papeževega obiska je bila sobotna beatifikacija 124 korejskih mučenikov, ki so bili v 18. in 19. stoletju ubiti, ker so se iz konfucianizma spreobrnili v krščansko vero.