Svet

Evropa v strahu zaradi smrtonosne bolezni

Č.K.
13. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Iz Španije je včeraj zgodaj zjutraj prišla žalostna novica, da je v noči na torek umrl španski misijonar Miguel Paredes, ki so ga po okužbi z ebolo pretekli četrtek prepeljali v Madrid.

Arhiv Svet24
Bil je prvi okuženi s tem smrtonosnim virusom, ki je z zahoda Afrike, kjer se širi ebola, prispel na zdravljenje v Evropo. Na zahodu Afrike je medtem zaradi bolezni umrlo že 1013 ljudi.
Miguelu Paredesu (75) ni uspelo. Španski misijonar, ki je več kot pet desetletij delal kot misijonar v Liberiji in preživel več državnih udarov in krvavo državljansko vojno je podlegel eboli. Paredes se je, kot je znano, z ebolo okužil medtem, ko je skrbel za obolele. Že od začetka epidemije je opozarjal na bedo, praktično neobstoječ zdravstveni sistem in nemoč lokalnih oblasti pri boju zoper to bolezen, a vsaj njegova opozorila so bolj kot ne naletela na gluha ušesa. Poleg španskega misionarja se je v bolnišnici v Monrovii, kjer je skrbel za obolele z ebolo, okužilo več zdravnikov in medicinskih sester, s katerimi je preživel vrsto let. Več preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!