Svet

Sojenje serijskemu strelcu na voznike

STA/G.G.
12. 8. 2014, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Nemčiji se je v ponedeljek začelo sojenje vozniku tovornjaka, ki je kar pet let streljal po nemških avtocestah. Na avtomobile in tovornjake naj bi streljal več kot 700-krat in pri tem ranil več ljudi. Na ta način naj bi želel dati "lekcijo" drugim uporabnikom nemških avtocest, na katerih po njegovem divja "vojna".

58-letnega Michaela Harryja K. so aretirali junija lani. Obtožnica ga v petih točkah bremeni poskusa umora, povzročitve hude telesne poškodbe in drugih kaznivih dejanj. Nanaša se na kar 171 različnih incidentov. Če bo spoznan za krivega, mu tako grozi vrsta let v zaporu.

S streljanjem naj bi začel leta 2008, morda pa tudi že prej. Med drugim je leta 2009 v vrat ustrelil neko voznico, ki je zato pri visoki hitrosti zapeljala v varnostno ograjo in je bila v kritičnem stanju. Preiskava je bila sicer zelo zapletena, saj vozniki pogosto sprva niso niti opazili, da je njihovo vozilo zadela krogla.

Kot je ob začetku sojenja v mestu Würzburg na Bavarskem povedal tožilec, obtoženi pravi, da je želel zgolj dati "lekcijo" drugim tovornjakarjem, ki se po njegovem niso znali obnašati na cesti. Kot je spomnil sodnik, je obtoženi uporabil tudi izraz "vojna na nemških avtocestah". Tožilstvo trdi, da se je obtoženi zavedal, da lahko njegovi nenatančni streli povzročijo resne prometne nesreče s hudimi posledicami, celo smrtjo drugih voznikov. Označilo ga je kot "zafrustriranega samotarja".

Obramba po drugi strani zavrača obtožbe o poskusu umora in je v ponedeljek odločno vztrajala, da obtoženi ni niti pomislil na to, da bi kdo od voznikov lahko bil zadet ali bi celo umrl. Vendarle pa Nemec priznava, da je nekaj let večkrat streljal na tovornjake na nemških avtocestah - kolikokrat točno, se ne spomni. Njegova tarča naj bi bile sicer vedno le polne prikolice, nikoli ljudje. Na svoj pohod naj bi se podal, potem ko ga je nekoč skoraj izrinil s ceste nek tovornjak.