Slovenija

Motoristi s kratkimi hlačami in natikači

G.G.
12. 8. 2014, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Te dni policisti poostreno nadzirajo motoriste na slovenskih cestah. Gorenjski policisti so že v enem dnevu prišli do zanimivih ugotovitev. Preverjali so zlasti izpolnjevanje pogojev za vožnjo motoristov, njihova ravnanja v prometu in zaščitno opremo, je sporočil predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj Bojan Kos.

Pogoje za vožnjo je sicer izpolnjevala večina kontroliranih motoristov, sta se pa pred prometnimi policisti znašla tudi dva, ki pogojem za udeležbo v prometu nista zadostila. Oba sta vozila predelani vozili, eden od njiju pa za vožnjo motorja tudi ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja.

Precej je bilo tudi nepravilnosti pri sami vožnji. »Negativno so izstopala prehitevanja vozil, ko so se ta ustavljala zaradi zgostitev prometa. Treba je vedeti, da so motoristi šibkejši udeleženci v prometu in da jih vozniki pogosto spregledajo, ker se npr. znajdejo v mrtvem kotu, vozniki pa se ne prepričajo če lahko varno spremenijo smer vožnje, nekateri vozniki med počasnejšo vožnjo vijugajo po cesti, drugi se več ukvarjajo z radiom, telefoni in potniki v avtomobilih kot z vožnjo ipd,« je povzel Kos.

Največ pomanjkljivosti pa so policisti včeraj ugotovili pri kontroli zaščitne opreme. »Več motoristov je nosilo kratke hlače, kratke rokave, vozili so z natikači, s čelado brez ščitnika čeljusti, zaščitna oblačila in čelade so bile večinoma brez odsevnikov,« so ugotovili policisti. Sicer je res, da predpisana obvezna oprema motorista samo čelada, vendar naj to ne pomeni, da ostali zaščitni elementi niso potrebni. »So potrebni in so tudi zelo pomembni, da so posledice, če pride do nesreče, čim manjše,« še opozarja Kos.