Svet

Na Kosovu aretirali 40 islamskih skrajnežev

U.K.
11. 8. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kosovska policija je danes sporočila, da je aretirala 40 ljudi, ki jih sumi sodelovanja z islamskimi skrajneži v Iraku in Siriji.

Reuters
Gre za največjo tovrstno operacijo na Kosovu, izvedli pa so jo zgodaj davi na okoli 60 lokacijah, vključno z improviziranimi mošejami, v katerih naj bi borce novačili.
Kot je sporočila kosovska policija, so poleg aretiranih, ki jih sumijo sodelovanja na strani Islamske države in skupine Al Nusra, zasegli eksplozivne naprave, orožje in strelivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Racije so izvedli po večmesečni preiskavi, katere cilj je izkoreniniti domnevne islamistične mreže na Kosovu, operacije pa še nadaljujejo. Aretacije je že pozdravila kosovska predsednica Atifete Jahjaga, pri čemer je vztrajala, da Kosovo ne bo zatočišče za teroriste.
Po navedbah vira v kosovski obveščevalni službi naj bi se islamskim borcem v Siriji ali Iraku doslej pridružilo med 100 in 200 Kosovcev. Po podatkih policije jih je doslej v Siriji oz. Iraku umrlo najmanj 16, med njimi prejšnji teden 18-letnik z vzhoda države, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.
Na Kosovu so že junija aretirali tri ljudi, ki jih sumijo vzpostavljanja teroristične organizacije. Mediji so namigovali, da je trojico rekrutirala Islamska država. Aretirali so jih, ko so se vrnili na Kosovo, kjer so obveščevalci prestregli njihove komunikacije in izvedeli za načrte samomorilskih napadov na javnih mestih.
Na Kosovu je večina izmed 1,7 milijona prebivalcev muslimanov, a ima religija v javnem življenju le majhno vlogo.