Svet

Nato zaskrbljen zaradi morebitnega vdora Rusije v Ukrajino

U.K.
6. 8. 2014, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zveza Nato je danes izrazila zaskrbljenost pred morebitnim vdorom ruskih sil na vzhod Ukrajine. Kot so izpostavili v Natu, je Rusija na mejno območje namestila okoli 20.000 vojakov.

Podobno zaskrbljenost so izrazile tudi ZDA in Poljska.
Na sedežu zavezništva v Bruslju so danes navedli, da bi lahko Rusija kot izgovor za vkorakanje svojih sil v Ukrajino uporabila "humanitarno ali mirovno misijo."
Sicer pa krepitev ruske navzočnost na mejnem območju po mnenju zavezništva le še prispeva k zaostrovanju razmer in spodkopava prizadevanja za diplomatski izhod iz krize.
"Gre za nevarne razmere," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedala tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.
Poljski premier Donald Tusk je danes izrazil podobno bojazen. Kot je povedal, je v minulih dneh grožnja posredovanja ruske vojske v Ukrajini narasla. To po njegovih besedah kažejo informacije, ki so jih prejeli v zadnjih urah.
Kot je na novinarski konferenci v Varšavi še povedal Tusk, bi rusko posredovanje privedlo do novih razmer na terenu, pri čemer po njegovem mnenju nihče prav dobro ne ve, kako naj bi se na to odzval Zahod, navaja nemška tiskovna agencija dpa.
Na vzhodu Ukrajine medtem tudi danes divja nasilje. Ukrajinske sile so izvajale zračne napade na utrdbo proruskih separatistov, milijonski Doneck - gre za prve tovrstne napade bo majskem bombardiranju tamkajšnjega letališča. Pri tem so po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax umrli najmanj trije civilisti, navaja dpa.
Lokalne oblasti, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, o žrtvah letalskih napadov med civilisti niso poročale, so pa navedle, da je bil v napadih uničen plinovod, inženirji pa naj bi si tudi prizadevali deaktivirati neeksplodirano bombo.
Ukrajinska vojska vedno bolj stiska obroč okoli Donecka, pa tudi Luganska in Gorlivke in se po lastnih navedbah pripravlja na osvoboditev teh mest, ki se zaradi ofenzive ruskih sil soočajo z vedno hujšo krizo.
V Gorlivki število mrtvih vztrajno narašča, saj je bilo v zadnjih dneh v topniškem obstreljevanju ubitih 33 civilistov, 129 pa ranjenih. Več predelov tega mesta nima plina in vode. Še huje je v Lugansku. To mesto je v celoti brez elektrike, vode in goriva, poleg tega pa zmanjkuje zalog hrane.
Izgube na drugi strani beleži tudi ukrajinska vojska. V zadnjih 24 urah je po navedbah Kijeva v spopadih s proruskimi uporniki umrlo 18 vojakov, navaja AFP.