Svet

V turškem parlamentu pretep skrajšal sejo

STA
4. 8. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V turškem parlamentu je danes prišlo do nasilnega obračunavanja in pretepa med poslanci opozicijske Stranke nacionalistične akcije (MHP) in vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), in sicer v zvezi z ustanovitvijo parlamentarne komisije za preiskavo dejanj Islamske države (IS) v sosednjem Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci opozicijske MHP so zahtevali, da se parlamentarna komisija ustanovi za preiskavo dejanj skrajne islamske skupine Islamska država, ki je ugrabila več deset Turkov na vzhodu iraškega mesta Mosul, je poročala zasebna televizija NTV. Med glasovanjem o predlogu je namestnik predsednika MHP Ali Uzunirmak obtožil poslance vladajoče stranke premierja Recepa Tayyipa Erdogana, da prirejajo rezultate glasovanja za odsotne poslance in jih označil kot "nepoštene".

Namestnik vodje AKP Mustafa Sahin se je sprva vpletel v verbalno obračunavanje s poslancem MHP, spor pa je hitro prešel v obračunavanje s pestmi.

Sodeč po fotografijah iz parlamenta, je imel Sahin okrvavljen nos, medtem ko je Uzunirmak utrpel poškodbe glave, je še poročala turška NTV. Poškodbe so utrpeli tudi nekateri drugi poslanci, tako s strani vladajoče stranke, kot tudi opozicije. Zaradi pretepa se je seja parlamenta predčasno končala.

Do incidenta je prišlo le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v Turčiji, na katerih kandidira tudi Erdogan.