Svet

Obup in beda prebivalcev

Črt Kaker
9. 7. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zgodilo se je, kar so se mnogi bali. Tragična smrt treh izraelskih najstnikov je povzročila nove napetosti med Izraelci in Palestinci. Tako je Izrael začel novo ofenzivo v Gazi.

Reuters

Bližnji vzhod je ponovno v primežu nasilja. Nova trenja so nastala po tem, ko so izginili trije mladi Izraelci, ki so jih po dnevih iskanja našli mrtve. Izrael je za smrt najstnikov takoj obtožil palestinsko gibanje Hamas in napovedal maščevanje. Veliko manj pozornosti svetovnih medijev je bila deležna smrt 17-letnega palestinskega najstnika, ki so ga neznanci pretepli in še živega zakopali v zemljo.

To je bilo v očeh Palestincev kaplja čez rob, Izrael pa je obenem začel napovedano maščevanje. Izrael je v soboto izvedel kar 25 zračnih napadov in izstrelil 39 raket, pri čemer je umrlo osem Palestincev, 15 ljudi je bilo ranjenih. Sledil je protinapad Hamasa, ki je izstreli 70 raket na izraelsko ozemlje. Izraelska vojska je na silovito raketno obstreljevanje iz Gaze ponoči odgovorila z več deset letalskimi napadi, v katerih je bilo ranjenih najmanj 17 ljudi, med njimi sedem otrok, nekateri med njimi so po poročanju palestinskih oblasti v kritičnem stanju.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je obenem potrdil, da so blizu območja Gaze namestili okrepitve, da »bi bili v primeru potrebe pripravljeni na kopenski napad«. Napovedal je mobilizacijo novih rezervistov v prihodnjih dneh, letalske napade pa označil kot etapo operacije, ki časovno ni omejena.

V nasilju, ki mu ni videti konca, najkrajšo potegnejo nedolžni ljudje in to tisti, ki si želijo mirnega sobivanja in dostojnega življena. A ljudje v Gazi tega niso deležni, v tej enklavi namreč vlada pomanjkanje osnovnih dobrin. V očeh Izraelcev so teroristi, mednarodna skupnost pa dogajanje bolj kot ne nemo opazuje. Gaza je tako kraj nenehne drame, kjer so bolečina, smrt, strah, upor in pogum njene stalne spremljevalke, ljudje pa ujetniki izraelske politike vojne proti "terorizmu."