Svet

Vremenska ujma: Razglasili so rdeči alarm

STA/J.P.
7. 7. 2014, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Super tajfun Neoguri s silovitimi vetrovi in obilnim deževjem se bliža japonskemu otočju Okinava. Morebiti najhujše neurje v zadnjih desetletjih bo po pričakovanjih to otočje doseglo v torek zjutraj po lokalnem času z vetrovi do 270 kilometrov na uro. Po napovedih japonske meteorološke agencije naj bi tajfun ostale dele Japonske dosegel v sredo.

"Bodite previdni, izogibajte se delu na prostem in nepotrebnim odhodom od doma," je prebivalce Okinave opozorila meteorološka agencija in dodala, da bi lahko Neoguri prinesel rekordno močne vetrove in valove, visoke tudi do 14 metrov.

Ko bo Neoguri v sredo dosegel glavne otoke Japonske, naj bi po pričakovanjih izgubil moč. 

Okinavo bo tajfun dosegel v torek zjutraj, s seboj bo prinesel silovite vetrove in povzročil visoke valove, ponekod pa tudi močno deževje. Agencija je zato prebivalce pozvala, naj bodo pripravljeni na evakuacijo. Poleg tega je zaradi tajfuna razglasila rdeči alarm, kar pomeni, da Neoguri predstavlja grožnjo življenju. Alarm za zdaj velja za Mijakodžimo, otok, ki spada pod prefekturo Okinava.

Ko bo Neoguri v sredo dosegel glavne otoke Japonske, naj bi po pričakovanjih izgubil moč. A otok Kjušu že sedaj pesti obilno deževje, lokalne oblasti pa že svarijo pred morebitnimi poplavami in zemeljskimi plazovi.