Slovenija

Cerar Janši povedal par ostrih

STA/J.P.
7. 7. 2014, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potem ko je SDS v nedeljo zavrnila možnost koalicije s stranko Mira Cerarja, je tudi ta danes zavrnil tovrstno možnost sodelovanja. "S stranko, ki pravzaprav ruši temelje pravne države, za kar si mi prav v jedru svojega programa prizadevamo, ne moremo iti v koalicijo," je poudaril Cerar in hkrati zavrnil očitke, da njegova stranka nima programa.

Mediaspeed, Kratermedia agency

Kot je ob robu današnje predstavitve gorenjskih kandidatov SMC v Kranju za STA dejal Cerar, je stranka že pred nekaj tedni javno predstavila svoj program. "Poleg tega dnevno odgovarjamo na številna vprašanja novinarjev in, če bi to zbrali, je zagotovo že vsega skupaj za 50 ali 100 strani zelo konkretnih in jasnih odgovorov glede posameznih področij in problematik," je izpostavil.

Cerar je tako zavrnil očitek SDS in njenega prvaka Janeza Janše, da njegova stranka nima programa. Ob tem je zavrnil tudi možnost sodelovanja z SDS. "Dokler bo SDS ključni promotor rušenja pravosodja oziroma sodstva, z njim ne moremo sodelovati, ker se zavzemamo za spoštovanje institucij pravne države," je izpostavil Cerar, ki je prepričan, da brez pravne države naša družba ne more prosperirati.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal Cerar, želi SMC svoj program uresničevati kot del vlade, po možnosti tako, da jo vodi, saj se mu to zdi edini način, da stranka uveljavi svoje cilje. Zdi se mu namreč, da je jedro problema v samem vrhu državne politike.

Za poslance se bodo na listi SMC v prvi volilni enoti potegovali Maruša Škopac, Aleksandar Andrić, Irena Kotnik, Branko Zorman, Janko Burgar, Aleš Ivković, Andreja Potočnik, Jožica Vavpotič Srakar, Boris Koprivnikar, Domen Božeglav in Peter Umek.

Kot so poudarili, so se za kandidaturo odločili, ker so jim vrednote, ki jih zagovarja Cerar, blizu. Menijo, da je v Sloveniji možno izvesti spremembe na bolje in verjamejo, da lahko k temu tudi sami pripomorejo.

Iz programskih usmeritev so med drugim izpostavili razvoj turizma, večjo učinkovitost in optimizacijo javnega sektorja s ciljem ustvarjanja pogojev za rast ter skrb za ranljive skupine prebivalstva.