Kultura

Umrla je zvezda jugoslovanskega filma

STA/J.P.
7. 7. 2014, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V beograjskem Kliničnem centru Srbije je danes v 84. letu starosti umrl legendarni jugoslovanski in srbski igralec Bora Todorović, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Igralec, poznan po vlogah v filmih, kot so Kdo tam poje, Maratonci tečejo častni krog in Dom za obešanje, je umrl po zapletih po operaciji slepiča.

Facebook

Kot so sporočili iz kliničnega centra, je Todorović po operaciji slepiča doživel možgansko kap in padel v komo. Zdravniki so se za njegovo življenje borili nekaj dni.

Za svoje delo, tako v gledališču kot na filmu, je prejel vrsto nagrad, med drugim nagrado Pavle Vujisić za življenjsko delo v filmski umetnosti in nagrado Dobričin prstan za življenjsko delo v gledališču.

Todorović se je rodil 5. novembra 1930 v Beogradu, igri pa se je posvetil potem, ko je opustil študij strojništva. Bil je brat igralke Mire Stupice ter oče igralcev Srđana Todorovića in Dane Todorović. 

Na oder je prvič stopil v beograjskem dramskem gledališču, a se je kmalu potem preselil na zagrebške odrske deske - v Hrvaško narodno gledališče, kjer je preživel štiri leta. Po vrnitvi v Beograd je delal v Ateljeju 212.