Svet

Sunitski skrajneži križali osem upornikov

STA
29. 6. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skrajna sunitska skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil) je v soboto v sirskem Alepu javno usmrtila in križala osem upornikov, ki se borijo tako proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada kot tudi proti džihadistom.

Reuters

"Isil je v soboto usmrtil osem moških v vasi Deir Hafer v provinci Alep, ker so pripadali uporniškim skupinam, ki se borijo tako proti džihadistom kot tudi proti Asadovim silam. Nato so jih križali na glavnem trgu v vasi, kjer bodo njihova trupla ostala tri dni," je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

O še eni žrtvi križanja poročajo tudi iz kraja Al Bab v Alepu. Nek moški naj bi bil na križu pritrjen osem ur, a je mučenje preživel.

Do poročil prihaja sredi ostrih spopadov na obrobju prestolnice Damask med Isilom in uporniki iz skupine Vojska islama, še navaja observatorij.

Isil, ki je v zadnjih tednih aktiven tudi v Iraku, kjer so njegovi borci zavzeli obsežna območja, se je v sirsko državljansko vojno vključil lani spomladi. Sirski uporniki so njegov prihod sprva pozdravili, saj so bili prepričani, da jim bodo bojne izkušnje njegovih pripadnikov pomagale v boju z Asadom, kasneje pa so mu zaradi številnih zlorab obrnili hrbet.

Uporniki so nato januarja letos proti Isilu sprožili obsežno ofenzivo in jih izrinili iz večjega dela province Alep ter v celoti iz Idliba na severozahodu držav. Isil ima sicer še vedno trdno v rokah severno provinco Raka, precej moči pa ima tudi v Deir Ezorju na vzhodu države, ki meji na Irak, navaja AFP.