Svet

Severna Koreja z novo izstrelitvijo raket

STA
29. 6. 2014, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Severna Koreja je davi v morje poskusno izstrelila dve novi balistični raketi, je sporočila južnokorejska vojska. Do drugega poskusa v samo nekaj dneh prihaja pred načrtovanim obiskom kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Južni Koreji, ki bo naslednji teden s tamkajšnjo predsednico Park Geun Hye razpravljal tudi o jedrskem programu Pjongjanga.

Dawn.com, Reuters

Po navedbah predstavnika obrambnega ministrstva v Seulu je Severna Koreja raketi izstrelila v Japonsko morje, obe pa sta pristali v mednarodnih vodah. Za kakšni raketi je šlo, za francosko tiskovno agencijo AFP predstavnik ni pojasnil, po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, ki se sklicuje na vojaške vire, pa naj bi šlo za raketo scud z dosegom 500 kilometrov.

V Južni Koreji po navedbah nemške tiskovne agencije dpa špekulirajo, da naj bi bil najnovejši poskus zgolj razkazovanje mišic pred napovedanim obiskom kitajskega predsednika v Seulu. Kitajska je namreč edini pomemben zaveznik Pjongjanga, ki pa je z razvojem jedrskega programa odnose med državama postavil na preizkušnjo.