Svet

Izteka se rok za plinski dogovor med Ukrajino in Rusijo

STA/M.J.
16. 6. 2014, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Danes se izteče rok za sklenitev dogovora med Ukrajino in Rusijo o preteklih ukrajinskih dolgovih za dobavo ruskega plina in o ceni prihodnje dobave. V nedeljo pozno zvečer so se v Kijevu sicer neuspešno končala še zadnja pogajanja. Kijev bi moral Moskvi do danes plačati milijardni dolg za preteklo dobavo plina.

Reuters

Ukrajinski vladni viri so v nedeljo pozno zvečer sporočili, da pogovori niso obrodili sadov. Za zdaj pa še ni znano, kdaj se bo nadaljeval naslednji krog pogajanj.

Ruski plinski velikan Gazprom je pričakoval, da bo Kijev do danes poplačal dolg za preteklo dobavo plina v višini 1,95 milijarde ameriških dolarjev. V nasprotnem primeru je zagrozil, da bo za Kijev zaprl pipico in plin dobavljal le še na podlagi vnaprejšnjih plačil. A za zdaj še ni jasno, ali se bodo te grožnje po izteku roka dejansko uresničile.

Ukrajinska in ruska stran pa sta se pogajali še o ceni plina od junija dalje. Ukrajina je zahtevala, da naj Rusija ceno zniža s 485 na 326 dolarjev na 1000 kubičnih metrov plina. A ruski predsednik Vladimir Putin je pred zadnjimi pogajanji zatrdil, da je 385 dolarjev na 1000 kubičnih metrov njegova zadnja ponudba.

Plinski spor je izbruhnil, ko je v luči nemirov v Ukrajini, ki so z oblasti odnesli proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, Moskva skoraj podvojila ceno plina za Kijev.