Slovenija

Za 400 delavcev Aha Mure začasne pogodbe o zaposlitvi

STA/M.J.
16. 6. 2014, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović bo danes s 400 od več kot 1000 delavcev, ki so zaradi stečaja murskosoboške tekstilne družbe ostali brez dela, sklenil nove pogodbe o zaposlitvi. Če se bo uspel dogovoriti z največjim partnerjem, nemškim Hugom Bossom, se v zdravem jedru Mure obeta zaposlitev še kakšnim 100 delavcem.

www.aha-mura.si/

Minuli petek se je zaradi stečaja iztekel 14-dnevni odpovedni rok 1138 delavcem Aha Mure in na zavodu za zaposlovanje so jih v evidenco brezposelnih začeli vpisovati že v soboto. Prva izplačila denarnih nadomestil lahko tako pričakujejo 15. julija, v vmesnem času pa bodo za izredne denarne socialne pomoči poskrbeli centri za socialno delo, vključili pa so se tudi Rdeči križ, Karitas in lokalna skupnost.

Vsaj 400 delavcev pa bo v podjetju delalo še predvidoma do konca julija, ko naj bi po napovedih stečajnega upravitelja dokončali najnujnejša dela za nadaljevanje proizvodnje. Kateri bodo še delali, so delavci izvedeli v petek, danes pa bo Radovanović z njimi podpisal pogodbe. Praktično vsi bodo imeli minimalne plače.

Tuji partnerji želijo ohraniti sodelovanje z Aha Muro tudi dolgoročno. Radovanović se tako še pogaja z nemškim Bossom, ki zahteva jamstvo, da bodo vse posle končali v roku, ohraniti pa želi tudi proizvodnjo Aha Mure v srbskem Pirotu, kjer je zaposlenih 1300 delavcev. Če bi dogovor dosegli, bi lahko v Murski Soboti zaposlili še okoli 100 delavcev, ocenjuje stečajni upravitelj.