Slovenija

Janez in Ljudmila sta povozila levico

S.R.
16. 6. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čas ustanovnih kongresov strank je očitno minil. Slovenija je bogatejša za nekaj novih političnih skupkov s starimi in novimi obrazi. Kaj pa politični programi? Na desnici so bolj ali manj končani, za levico pa se zdi, da do tja še ni prišla. Kaj torej čaka Slovenijo v naslednjem mandatu? Nas bodo politiki spet peljali žejne čez vodo?

Mediaspeed, Grega Wernig/KMA
V NSi so s Cerarjevo potezo zadovoljni.

13. julija bomo že tretjič letos romali na volišča. Tokrat nas čakajo predčasne parlamentarne volitve. Z izvolitvijo zmagovalne stranke si bomo izbrali svojo prihodnost za naslednja štiri leta.

Da bi vedeli, kako se odločiti in za koga glasovati, pa so pomembni politični programi strank, ki nam dajo vedeti, katera politična opcija bo sprejela za nas najbolj ugodne zakone in spremembe. Desnica je programe vzela zelo resno in s polno hitrostjo prehitela levo opcijo, ki se še vedno ukvarja sama s seboj. Program je kot prva predstavila NSi, svoje ključne točke programa je nekaj dni pozneje izpostavila še SDS, tukaj pa se tudi vse konča. Ali to pomeni, da stranke večinoma sploh niso pripravljene na predčasne volitve?

Če vprašamo njih, to seveda ne drži. A kaj naj si drugega mislimo, če pa smo na začetku volilne kampanje, pa za večino niti ne vemo, kaj bodo v prihodnje njihove prioritete? No, si pa stranke letos bolj kot kadarkoli prej želijo povezovanja in sodelovanja. Vse skupaj se je začelo na desnici že pred evropskimi volitvami, temu modelu pa zdaj sledijo še na levici.

Pa bodo ti politični konglomerati zdržali skupaj tudi po volitvah ali bomo spet videli že videno – politična obračunavanja, razhajanja, nestrinjanja? Več o tem si preberite v današnji številki časopisa Svet24!