Slovenija

Bratuškova na Partizanski Vrhi o vlogi žensk pri narodnoosvobodilnem boju

STA
15. 6. 2014, 21.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, se je danes v Velikem Polju udeležila tradicionalne spominske slovesnosti Partizanske Vrhe - spomenik svobodi in domoljubju, ki je potekala ob spomeniku narodne herojinje Mihaele Škapin - Drine. Ob tem je Bratuškova spomnila na požrtvovalni prispevek žensk med narodnoosvobodilnim bojem.

Mateja Jordovič Potočnik/KMA

Iz kabineta premierke so sporočili, da je Bratuškova v slavnostnem govoru, ki tradicionalno pripada ženski, izpostavila vlogo Drine. "Njena zgodba nas vsako leto združi v spominu na to, kako se slovensko prebivalstvo ni bilo pripravljeno vdati v usodo, ki bi mu jo pisal nekdo drug," je dejala Bratuškova.

Ob tem je izpostavila, da je Drina kljub mladosti sprejela pogumno odločitev, da se bo borila za svobodo, četudi je mogoče ne bi dočakala. "Takšno odločitev so sprejele tudi njene številne soborke. Prav je, da se ob tej priložnosti spomnimo na pomembne in prepogosto zamolčane plati narodnoosvobodilnega boja - velikega in požrtvovalnega prispevka žensk," je dejala premierka.

Bratuškova pa je po navedbah njenega kabineta še poudarila, da je slovenski oboroženi odpor tudi zgodba o tem, da so razlike med nami nepomembne, če se lahko združimo v enotnem cilju. "Če smo se sposobni poenotiti v tem, da nam gre vsem za skupno dobro," je še dodala.