Svet

V Franciji novačijo za džihad, Hollande napoveduje okrepitve

STA
2. 6. 2014, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Francoska policija je prijela štiri ljudi, ki so osumljeni novačenja borcev za Sirijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Četverico so prijeli po nedeljski aretaciji moškega, ki naj bi stal za streljanjem v judovskem muzeju v Bruslju. V njem so bili minuli teden ubiti trije ljudje.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je o današnjih aretacijah spregovoril preko radia Europe1. Kot je dejal, so aretacije izvedli v osrednjem predelu in na jugu Francije, ni pa pojasnil, ali so povezane z bruseljskim streljanjem. Minister ni hotel izdati niti več podatkov o aretiranih, a policijski vir je po poročanju AFP povedal, da so trije izmed pripornikov osumljeni rekrutiranja borcev za Sirijo.

Povezani s streljanjem v Bruslju?

Že v petek je bil v Marseillu v zvezi s streljanjem v judovskem muzeju v Bruslju aretiran 29-letni Mehdi Nemmouche, ki naj bi imel stike z islamskimi skrajneži v Siriji. Oblasti so ga pridržale zaradi suma umora in poskusa umora v povezavi s teroristično združbo. Po navedbah virov blizu preiskavi je imel ob aretaciji v prtljagi kalašnikovko in pištolo z naboji, pa tudi mini videokamero.

V streljanju v muzeju v Bruslju so bili 24. maja ubiti izraelski par in Francozinja, četrta žrtev, 24-letni Belgijec pa je klinično mrtev.

Na treh video posnetkih nadzornih kamer, ki jih je objavila policija, je videti moškega s temno bejzbolsko čepico na glavi. Njegov obraz pod kapo ni jasno viden. Na enem od posnetkov je videti, kako strelja s kalašnikovko, preden je zbežal iz muzeja.

Francoski predsednik Francois Hollande je v nedeljo dejal, da si "vlada prizadeva izslediti džihadiste in jim preprečiti, da bi povzročili še več gorja". Napovedal je, da se bo boj proti njim v prihodnjih mesecih še okrepil. Po zadnjih podatkih se v vrstah džihadistov v Siriji bojuje okoli 780 ljudi iz Francije.