Svet

Siloviti spopadi v Ukrajini terjali nova življenja

STA/N.J.
2. 6. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iz mesta Lugansk na vzhodu Ukrajine danes poročajo o silovitih spopadih med ukrajinskimi obmejnimi enotami in proruskimi separatisti. Spopadi naj bi doslej zahtevali najmanj pet življenj, 15 je ranjenih.

Reuters

Sprva je zjutraj postojanko obmejnih enot napadlo okoli 200 separatistov z raketometi, minometi in avtomatskim orožjem, sedaj naj bi jih bilo že 500. Ukrajinske obmejne enote separatiste obtožujejo, da se skrivajo v bližnjih stanovanjskih naseljih in na strehah ter da civiliste uporabljajo za človeške ščite, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsaj pet mrtvih, mnogi civilisti bežijo

Sporočile so tudi, da je bilo v spopadih ranjenih najmanj sedem vojakov. Med napadalci naj bi bilo pet mrtvih, osem pa ranjenih. Separatisti so potrdili samo enega ranjenega, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v spopadih poškodovanih več hiš na obrobju Luganska. Iz mesta z okoli 430.000 prebivalci je pred spopadi zbežalo že mnogo ljudi.

Regija Lugansk meji z Rusijo. Na tej meji je že večkrat prišlo do spopadov med obmejnimi enotami in oboroženci, ki so skušali priti iz Rusije v Ukrajino.

O novih spopadih poročajo tudi iz Slavjanska, utrdbe separatistov v sosednji regiji Doneck. Proruske sile so sporočile, da je bilo med operacijo ukrajinske vojske v tem mestu v nedeljo zvečer ranjenih pet civilistov.