Svet

Opazovalna misija Ovseja izgubila stik z ekipo v Donecku

STA
27. 5. 2014, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Posebna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v ponedeljek proti večeru izgubila vse kontakte z eno od svojih ekip, baziranih v mestu Doneck na vzhodu Ukrajine, so danes sporočili iz Ovseja. Doneck je bil od ponedeljka prizorišče krvavih spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti na letališču.

reuters

Ekipa misije Ovseja je bila na rutinski patrulji vzhodno od Donecka, ko so izgubili stik z njo. "Doslej nam ni uspelo ponovno vzpostaviti stika," so sporočili iz organizacije in dodali, da ekipo sestavljajo štirje opazovalci. Šlo naj bi za Danca, Estonca, Turka in Švicarja.

"Nadaljujemo s svojimi napori in uporabljamo naše kontakte na terenu. Tako ukrajinska vlada kot tudi regionalne oblasti so bile o situaciji obveščene," so še dodali pri Ovseju.

Po navedbah neimenovanega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, so ekipo 40 minut, preden so z njo izgubili stik, ustavili na nadzorni točki.

Danski minister za trgovino in razvoj Mogens Jensen je nato sporočil, da so v rokah oboroženih proruskih separatistov. "Zadevo spremljamo prek našega zunanjega ministrstva in veleposlaništva v Kijevu. Smo v tesnem stiku s sorodniki," je v spletnem pismu danski tiskovni agenciji Ritzau zapisal minister, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 1000 opazovalcev Ovseja in drugih mednarodnih organizacij je v nedeljo nadzorovalo potek predsedniških volitev, na katerih je slavil milijarder Petro Porošenko.

Doneck je bil sicer od ponedeljka prizorišče srditih spopadov, potem ko so ukrajinske vladne sile začele z ofenzivo na mestno letališče, ki so ga pred tem zajeli separatistični uporniki. Spopadi za letališče bi lahko terjali do 100 mrtvih, trdijo proruski separatisti. Oblasti v Kijevu so sporočile, da imajo znova nadzor nad celotnim letališčem.